Doel

Het NSFC stelt zich tot doel het perspectief voor duurzame visserij te verbeteren door middel van het ontwikkelen, introduceren en bewaken van een duurzame standaard voor Noordzee vis (in eerste instantie schol), ter vergroting van het rendement voor de gehele visserijketen.

 
 
Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Visserij Fonds (EVF) en het Ministerie van LNV.
 
 

Het vleugelvormige hydrorigtuig met een hol profiel aan de bovenkant is aan de platte onderzij uitgerust met 22 stalen bolkopjes met een doorsnede van 26 centimeter.

De bolkopjes raken de zeebodem niet. Schipper Klaas-Jelle Koffeman berichtte vanaf zee dat het bolkoptuig weliswaar iets minder leek te vangen, maar dat de boxen boven verwachting schoon waren. De bolkopjes vervangen de wekkerketting en geven een werveling in het water om de platvis op te schrikken.

Boxen van bolkoptuig boven verwachting schoon,,We zijn nu aan het zoeken naar de juiste snelheid en zitten ook voor het net de juiste positie te zoeken. We zien wel meer box dan met de vleugels alleen, dus de koppen werken. Al moet ik er wel bij zeggen dat we met een traditoneel boomkornet vissen. Dus hier moeten we de komende tijd ook over na gaan denken. Al met al ben ik wel redelijk positief zo de eerste paar trekken, maar we hebben nog wel een weg te gaan´´, aldus Koffeman.

Een half jaar geleden besloot Koffeman een pauze in het hydrorigproject in te lassen. Het brandstofverbruik met het innovatieve platvistuig was weliswaar tot tevredenheid ruim dertig procent lager, maar het vangstresultaat bleef vooral na de scherpe prijsdaling van de gasolie veel teveel achter. Om geen subsidiegeld te morsen is in december weer overgeschakeld op de boomkor, en in de tussentijd heeft de TCD het tuig op de tekentafel doorontwikkeld. Het doel van de bolkopjes is om de vangst te optimaliseren zonder al teveel extra brandstof te gebruiken.

Bron: www.visserijnieuws.nl

 
 • DNA-analyse: Noordzeeschol snel te herkennen

  Noordzeeschol is in het laboratorium snel te herkennen, ook als deze onthuid en gefileerd is en met importvis gemengd is. Aldus het onderzoeksinstituut RIKILT, dat in opdracht van het North Sea Fish Center methoden onderzocht om de authenticiteit van Noordzeevis vast te stellen.

  Lees meer...  
 • Uitnodiging Eindpresentatie DNA project

  Het North Sea Fish Center is drie jaar geleden een project gestart met Rikilt/Imares om methoden te ontwikkelen waarmee de authenticiteit van Noordzeevissoorten kan worden vastgesteld (soort, geografische oorsprong, en indien van toepassing productiewijze). Stichting De Noordzee was ook partner in dit project. De ontwikkeling richtte zich vooral op schol uit de Noordzee en de Atlantische Oceaan, en op goedkopere en minder duurzame vissen zoals schar, bot, yellowfin, rocksole. Daarnaast is ook een vergelijking gemaakt tussen kweek en wildgevangen tarbot.

  Lees meer...  
 • Aangemelde vissers Noordzee Marketingfonds NSFC

  Tot nu toe hebben de volgende aanvoerders zich ingeschreven voor het collectieve Noordzee Marketingfonds waarmee het NSFC een doorstart wil maken:

   

  Lees meer...